Soul Kitchen

January 8, 2020
| 0 Comments

Soul Kitchen

7 dagen per week van 12.00-14.00 uur!

Legendarische Soul Classics

Elke dag op Danceteria! Op zoek naar de roots van de hedendaagse R&B. Alle toonaangevende soul uit de 50’s, 60’s en 70’s van de bekende labels (Motown, Stax, Atlantic). Geweldige platen van grondleggers als Otis Redding, Sam Cooke, James Brown en Aretha Franklin.

Kortom sfeervolle soul uit de keuken van Danceteria. Soul with the capital S


History of Soul

Soul is oorspronkelijk de naam voor een muziekstijl, ontstaan uit rhythm and blues en gospelmuziek. Het kwam op onder de Afro-Amerikaanse bevolking in het zuiden van de Verenigde Staten in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. De eerste opnamen van Ray Charles, Sam Cooke en James Brown worden gezien als het begin van soul. Bij soul figureert veelal een enkele zanger(es) met ondersteuning van een traditionele band met ritmesectie en koperblazers.

De term Soul zou staan voor Sound Of United Love.

Inmiddels wordt de term ook vaak gebruikt als algemenere naam voor Afro-Amerikaanse muziek.

Soul wordt ook wel De Vader Van R&B Genoemd.

Motown, oorspronkelijk Tamla Motown, is de naam van een platenmaatschappij, in 1959 opgericht door Berry Gordy in Detroit. Motown is de afkorting van ‘Motor Town’, een bijnaam voor de stad Detroit. Tegenwoordig is Motown in handen van het grootste muziekconcern ter wereld, Universal Music Group.

Kenmerk van de “Motown-sound”, het typisch geluid van de platen van het Motown label, is dat ieder instrument zodanig werd opgenomen en in de stereo-mix gezet dat de instrumenten een eigen plek in het spectrum kregen. Het label beschikte over een huisband, genaamd de the Funk Brothers, die op een groot deel van de platen van het label voor de muzikale begeleiding zorgde. Bekende Motown artiesten zijn: Michael Jackson en The Jackson Five, Diana Ross en The Supremes, Lionel Richie en The Commodores, The Temptations, Stevie Wonder, The Four Tops, Smokey Robinson en The Miracles, Marvin Gaye en Rick James.

Stax Records is naast Motown Records een van de beeldbepalend platenlabels uit de geschiedenis van de soulmuziek. Na de opkomst in de jaren zestig met Otis Redding, Sam & Dave, Rufus Thomas en huisband Booker T. & The MG’s en een doorstart in de jaren zeventig met Isaac Hayes ging het label in 1975 failliet. Sinds vorig jaar wordt geprobeerd het label nieuw leven in te blazen door nieuwe artiesten te contracteren als Angie Stone en Soulive.